Kvinnornas kamp i Mexiko – Tillsammans med Världskulturmuseet

Situationen för kvinnorna i Mexiko är paradoxal. Kvinnomord och kvinnomisshandel är ett stort problem, minst 11 kvinnor mördas varje dag vilket är bland det högsta antalet i världen. Samtidigt har feministiska rörelser aldrig varit så starka, så synliga på gatorna och i den offentliga debatten. Den 7 mars och 9 mars har du möjlighet att ta del av samtal (online via zoom) med kvinnor från Mexiko som berättar om kvinnoorganisationers perspektiv på situationen och arbetet för att lösa de problem de uppmärksammar. Bli inspirerad och stötta dem genom att delta och lyssna på deras berättelser. Samtalen är på engelska.

7 March 18.00 

Rebeca Lorea från organisationen GIRE i Mexico som är kunnig om situationen kring abortfrågan i landet. Actualización de la lucha por la descriminalización del aborto en Mexico. 

Maria Eugenia Romero från organisationen Equidad de genero i Mexiko som kan mycket om de framsteg som skett inom jämställdhetsarbetet. Sobre los avances y retos de la lucha por la igualdad de género en Mexico a nivel político y social.

Gadi Aleli, från DDESER – Guerrero, som är väl insatt i hur kvinnor på landsbygden arbetar för jämställdhet. Sobre la situación de las mujeres en el mundo rural en uno de los estados mas violentos del país.

9 March 18.00

LibniRdz-Mda. Bordeamos por la paz- colectivo de Ciudad Juarez-  estrategias para resistir y confrontar la violencia feminicida en la frontera norte de Mexico. Strategier för att göra motstånd och konfrontera kvinnomord i  Ciudad Juarez, Mexiko.

Norma Don Juan. CONAMI Mexico– la lucha de las mujeres indígenas por la igualdad de género y social. Ursprungsbefolknings kvinnor kamp för jämställdhet och mot socialdiskriminering i Mexiko.

Marcela Hernandez Oropa- Frente Nacional para la Sororidad. Sobre la lucha contra la violencia machista en las redes sociales. Kring kampen mot genusrelaterad våld i sociala medierna i Mexiko.

9 March 16.30

Innan samtalet bjuder vi på en workshop om politisk broderi klockan 16.30 på Världskulturmuseet

Välkomna till en workshop där vi stöttar kvinnokampen i Mexiko genom att brodera tillsammans. Bordeando por la paz är ett kvinnokollektiv som startades i Mexiko ur ett behov att synliggöra våldet mot kvinnor. Genom att brodera namnen på de försvunna och mördade kvinnorna, och sedan visa upp sina aktivistiska hantverk i stadsrummet lyfts alla dessa kvinnor fram och våldet blottläggs . I denna workshop broderar vi i solidaritet med kvinnorna i Mexiko. Workshopen är öppen för alla som är intresserade av att stödja mänskliga rättigheter i Mexiko. Vi inleder med att berätta och visa bilder om Bordeamos por la paz. Därefter visar vi hur man broderar, och syr sedan tillsammans i ca 60 minuter. Broderikit finns till alla deltagare. FRI ENTRÉ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please Wait